www.one-news.gr

Διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου: Μικρές Συμφωνίες και Μεγάλα Αγκάθια στην Ουκρανική Κρίση

Κοινοποίηση

Αποτελέσματα Συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου για την Ουκρανία

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν το απόγευμα χωρίς να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Η αντιπροσωπεία του Κιέβου τόνισε τη θέληση να υπάρξει μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε δε τη δική της πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων ως δείγμα καλής θέλησης. Ωστόσο, η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία για παράλογες απαιτήσεις, και το Κρεμλίνο δείχνει τη διάθεσή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η διάρκεια των συνομιλιών υπερέβη τα 90 λεπτά και επιβεβαίωσε τις ήδη χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο στην επίλυση της συγκρούσεως που διαρκεί τρία χρόνια. Εμφανίστηκαν λίγα σημάδια προόδου, αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία, που αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης τους.

Σημαντικά Σημεία Συμφωνίας

  • Συμφωνία για ανταλλαγή 1000 αιχμαλώτων, χωρίς προσδιορισμό περαιτέρω λεπτομερειών.
  • Συζήτηση για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία και το ειρηνευτικό σχέδιο.
  • Διεξαγωγή συνομιλιών για μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών Ζελένσκι και Πούτιν, που είναι επίσης αποδεκτή και επιθυμητή από τις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι οι δυο πλευρές προτίθενται να προσδιορίσουν το όραμά τους για μια ενδεχόμενη μελλοντική κατάπαυση του πυρός. Εγείροντας την πιθανότητα συνάντησης των δύο προεδρικών ηγετών, ο Μεντίνσκι δήλωσε πως η Ρωσία εξετάζει το σχετικό αίτημα της Ουκρανίας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, εξέφρασε την προσδοκία ότι η επόμενη φάση της συνομιλίας πρέπει να είναι η συνάντηση των δύο ηγετών. Παράλληλα, η ουκρανική αντιπροσωπεία κατήγγειλε ότι η ρωσική πλευρά παρουσίασε μη ρεαλιστικές και απαράδεκτες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξήχθη στα Τίρανα, η επικοινωνία του Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Πολωνίας εστίασε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις, ενώ η συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε έναν ακόμα παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί πραγματικά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τον Εμανουέλ Μακρόν να υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη πίεση προς τη Μόσχα.

Η πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ουάσινγκτον, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η διάσταση των δύο ηγετών είναι κρίσιμη για την εξεύρεση λογικών λύσεων στην κατάσταση αυτή.

Τέλος, η Ελλάδα συνεχίζει να τονίζει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, αναδεικνύοντας τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας, καθώς και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή στην Ηγουμενίτσα – Δικογραφία και για τη μητέρα του ανηλίκου

Θραύση αγωγού της ΕΥΔΑΠ στο Παλαιό Φάληρο – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Oμάδα Σύνταξης B

MasterChef 2025: Αποχώρηση με όνειρα και στόχους για νέα ταξίδια