www.one-news.gr

Αύξηση Χρηματοδότησης κατά 20 εκ. ευρώ για 63 Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ελλήνων και Ξένων Πανεπιστημίων

Κοινοποίηση

Αναβάθμιση της Διεθνοποίησης των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Η έγκριση των προσωρινών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης, εγκρίνονται 63 προτάσεις για τη χρηματοδότηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master) σε συνεργασία με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια. Αυτές οι 63 προτάσεις προέρχονται από σύνολο 132 προτάσεων που αξιολογήθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται σε 81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ προέρχονται από την συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Υποστήριξη και η Στρατηγική Σημασία

Καθώς οι προτάσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτισμένων με νέα και ειδικά αντικείμενα υπερέβησαν τις προσδοκίες, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων. Στην κατεύθυνση αυτή, προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας την έγκριση επιπλέον 28 προτάσεων.

Η υπουργός επεσήμανε τη λογία συμμετοχής της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και την ποιότητα των υποβληθεισών προτάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού με εγνωσμένο κύρος θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Στρατηγική Σκοπός και Ευκαιρίες

Ο σκοπός της δράσης «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με εδραιωμένα και αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό. Στοχεύει στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα είναι καινοτόμα και μη διαθέσιμα από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέροντας δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τα καινοτόμα μεταπτυχιακά προγράμματα αυτά θα πρέπει να παρέχονται με όρους προσιτούς στο κοινωνικό σύνολο, είτε με την καταβολή διδάκτρων είτε χωρίς, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους. Η στρατηγική αυτή όχι μόνο προάγει την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά και ενισχύει την διεθνή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκλογές στη Γερμανία: Η Βάιντελ του AfD επιμένει στις ανιστόρητες δηλώσεις της για το Ολοκαύτωμα

Oμάδα Σύνταξης Ε

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Διήμερο αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Oμάδα Σύνταξης Α

Όταν ακούμε κάτι, τα αυτιά μας προσπαθούν να κινηθούν αντανακλαστικά