www.one-news.gr

Ισραήλ: Νομοσχέδιο για 80% φόρο σε MΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό αναζητά περιορισμούς στη ξένη επιρροή

Κοινοποίηση

Νομοσχέδιο για Φόρο στις ΜΚΟ που Χρηματοδοτούνται από το Εξωτερικό

Σήμερα, μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ισραήλ ξεκίνησε συζητήσεις σχετικά με ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει φόρο 80% σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που λαμβάνουν τον μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από ξένες οντότητες. Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει την ξένη επιρροή σε κρατικούς θεσμούς και πολιτικές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυτές οι ΜΚΟ θα στερούνται του δικαιώματος να προσφεύγουν στα ισραηλινά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί απαλλαγές από τον φόρο αυτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, οι οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος καθώς και εκείνες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 100.000 σέκελ (περίπου 27.000 ευρώ) θα εξαιρούνται από αυτή τη φορολόγηση.

Εντονες Αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ ήταν έντονα φορτισμένη. Οι βουλευτές εξετάζουν το νομοσχέδιο προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη ανάγνωση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Άριελ Κάλνερ, υποστήριξε ότι «ο νόμος αυτός θα διαφυλάξει το εβραϊκό κράτος και το δημοκρατικό καθεστώς», προσθέτοντας ότι έχει σκοπό να μπλοκάρει την καταχρηστική ξένη παρέμβαση.

Ο Κάλνερ ανέφερε ότι από το 2012 έως το 2024, εστάλησαν 1,3 δισεκατομμύρια σέκελ από το εξωτερικό προς 83 ισραηλινές οργανώσεις, με μέση ημερήσια χρηματοδότηση 300.000 σέκελ. «Οι πόροι αυτοί προορίζονται κυρίως για πολιτική επιρροή μέσω του δικαστικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη χάραξη της πολιτικής.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικριτικά αντέτειναν ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να φιμώσει φωνές που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, περιλαμβάνοντας και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την ξένη επιρροή, θα πρέπει να εξεταστούν και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Το Adalah, το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειοψηφίας, απέστειλε επιστολή στην κοινοβουλευτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανησυχία των εννέα ΜΚΟ που συμμετείχαν. «Το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια απευθείας επίθεση στην κοινωνία των πολιτών και στο κράτος δικαίου», ανέφεραν στην επιστολή τους, επισημαίνοντας ότι υπονομεύει τη θεμελιώδη συνταγματική δομή της ισραηλινής δημοκρατίας και απειλεί τα δικαιώματα ατόμων και κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί η Κίνα σκέφτεται να αφήσει το TikTok να «πεθάνει» ενώ ο Τραμπ θέλει συμφωνία

Oμάδα Σύνταξης Ε

Θέρμη Θεσσαλονίκης: Εκπαιδευτής ιππασίας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση επτά αθλητριών

Oμάδα Σύνταξης Γ

Έλενα Τοπαλίδου: Από την αναζήτηση της θηλυκότητας στην αυτογνωσία και την αποδοχή