Νέα Κόστη για Πλοία που Συνδέονται με την Κίνα Απο την Αμερικανική Κυβέρνηση
Οι ιδιοκτήτες πλοίων, που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν νέα τέλη όταν τα σκάφη τους ελλιμενίζονται σε αμερικανικά λιμάνια. Αυτή η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή σε 180 ημέρες και τα ποσά των τελών θα αυξάνονται σταδιακά. Η ανακοίνωση αυτή προήλθε από τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας (USTR) την Πέμπτη.
Το μέτρο δεν περιορίζεται μόνο σε πλοία που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Αφορά και ιδιοκτήτες και Κινέζους εφοπλιστές πλοίων που δεν έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση τους.
Κόστη και Αντίκτυποι
Οι νέες χρεώσεις θα επιβάλλονται κατά την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες — όχι σε κάθε αμερικανικό λιμάνι όπου δένουν τα πλοία — και μπορούν να φτάσουν μέχρι πέντε φορές το χρόνο για κάθε πλοίο.
Επιπλέον, ο USTR σχεδιάζει να επιβάλει συγκεκριμένα τέλη για πλοία που μεταφέρουν οχήματα. Αυτά τα τέλη θα τεθούν σε εφαρμογή επίσης σε 180 ημέρες. Για πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), οι χρεώσεις θα αρχίσουν σε τρεις χρόνια και θα αυξάνονται κατά στάδια για 22 χρόνια.
Ο USTR αναλαμβάνει στοχευμένη δράση προκειμένου να αποκαταστήσει τη θέση των αμερικανικών ναυπηγείων και να αντιδράσει στις αθέμιτες ενέργειες και πολιτικές της Κίνας, οι οποίες αποσκοπούν στη διακυβέρνηση του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, του εφοδιασμού και της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Ιστορικό και Αντίκτυπος στην Ναυπηγική Βιομηχανία
Η αμερικανική ναυτική βιομηχανία είχε κυρίαρχη θέση παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σταδιακά συρρικνώθηκε. Πλέον συνιστά μόλις το 0,1% της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας. Σήμερα, κυριαρχούν οι ασιατικές χώρες, κυρίως η Κίνα, που κατασκευάζει σχεδόν τα μισά πλοία που καθελκύονται, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, οι τρεις αυτές χώρες κατασκευάζουν περισσότερο από 95% των πλοίων παγκοσμίως.
Η ανακοίνωση αυτή έχει σημείο αναφοράς στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που εξελίσσεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αντανακλώντας τη διαρκή ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.
Αυτές οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση των εσωτερικών παραγωγικών δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια αγορά.