Προειδοποίηση της Μόσχας προς το Βερολίνο αναφορικά με τους πυραύλους Taurus
Η Μόσχα εξέδωσε μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς το Βερολίνο, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε επιτυχής επίθεση σε ρωσικούς στόχους με τη χρήση γερμανικών πυραύλων Taurus θα θεωρηθεί «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η δήλωση έρχεται καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υπογράμμισε ότι «ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα ερμηνευθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στις εχθροπραξίες, στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, και με όλες τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν». Αυτή η δήλωση τονίζει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, ειδικά μετά την αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Διαφορετικές απόψεις για την προμήθεια πυραύλων
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στην προμήθεια των πυραύλων Taurus προς την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει «σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Αντίθετα, ο απερχόμενος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει μέχρι σήμερα απορρίψει τη δυνατότητα διανομής αυτού του πυραυλικού συστήματος στο Κίεβο.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη επιστήσει προσοχή στους κινδύνους της «κλιμάκωσης» σε περίπτωση που το Βερολίνο προχωρήσει με αυτές τις προμήθειες. Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη «άμεση βοήθεια» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που υπογραμμίζει τον ρόλο της Γερμανίας στην επιχείρηση αυτή.
Ιστορικό και απειλές υπερηχητικών όπλων
Η Ρωσία έχει προηγουμένως προειδοποιήσει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αυτές οι χώρες προμήθευσαν την Ουκρανία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικών στόχων. Σε απάντηση, η Μόσχα εκτόξευσε τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου στρατιωτικού εργοστασίου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, η Ρωσία έχει απειλήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο, καθιστώντας σαφές ότι είναι έτοιμη να κλιμακώσει τη στρατηγική της στην περιοχή.