Συνάντηση Πούτιν και Εμίρη Κατάρ: Συζήτηση για Συρία και Γάζα
Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, επεσήμανε σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι σχέσεις και οι στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές.
Η επιβεβαίωση από τον σεΐχη Ταμίμ είναι καθοριστική, καθώς ο Πούτιν προγραμματίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στη Συρία. Η απώλεια αυτών των βάσεων θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την στρατηγική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στην πτώση του συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Δεκέμβριο. Ο Άσαντ ανατράπηκε από δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο, ο εμίρης ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο αλ Σάρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Ντόχα. «Ο Άσαντ επιθυμεί να οικοδομήσει μια σταθερή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταμίμ. Ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της κατάστασης στη Συρία, η οποία έχει βυθιστεί σε βία που σχετίζεται με θρησκευτικές αντιπαραθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
«Βασικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Συρία παραμένει ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο κράτος. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τρόπους για να προσφέρουμε αρωγή στον συριακό λαό, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε ο Πούτιν. Το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Συρία περιλαμβάνει πολιτικά, θέματα ασφάλειας και οικονομικά ζητήματα.
Οι δύο ηγέτες δεν περιορίστηκαν μόνο στο θέμα της Συρίας. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα, όπου το Κατάρ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της καταπαύσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Παρά την πρόσφατη συμφωνία, οι επιθέσεις από πλευράς του Ισραήλ και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα επίτευξης διαρκούς ειρήνης.
Οι αναφορές του σεΐχη Ταμίμ για την κατάσταση στη Γάζα περιλάμβαναν τη διαπίστωση ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως, προσθέτοντας: «Το Κατάρ, ως μεσολαβητής, θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να ενώνουμε τις διαφορετικές απόψεις και να ελαφρύνουμε τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού». Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τις σοβαρές προσπάθειες του Κατάρ για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διαμάχης, θλιβερή πραγματικότητα που συνεχίζει να προκαλεί θανάτους.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν τις προσπάθειες για την τερματισμένη του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κατάρ έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση αυτή, διευκολύνοντας τη διαδικασία επιστροφής παιδιών που έχουν αποσπαστεί από τους γονείς τους λόγω των συγκρούσεων.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη θέλησή του για το τέλος της «αιματοχυσίας», χωρίς να έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η Μόσχα έχει επισημάνει τη δυσκολία στην επίτευξη μιας συμφωνίας, γεγονός που τονίζει την πολύπλοκη φύση της διεθνούς διπλωματίας στην περιοχή.