Το κοτόπουλο θεωρείται υγιές και ελαφρύ, αλλά είναι όλα τα μέρη του εξίσου πολύτιμα;
Το στήθος επιλέγεται συχνά για λόγους διατροφής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μέρη του που έχουν τα πλεονεκτήματά τους και εκείνα που καλύτερα να μην καταναλώνονται;
Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη κρέατος στον κόσμο: είναι εύπεπτο, πλούσιο σε πρωτεΐνες και ευπροσάρμοστο στην κουζίνα. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα μέρη του την ίδια θρεπτική αξία. Μερικά είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, ενώ άλλα περιέχουν περισσότερο λίπος ή συστατικά που δεν είναι απαραίτητα υγιεινά.
Στήθος κοτόπουλου – Κλασική επιλογή
Το στήθος κοτόπουλου είναι το πιο συχνά επιλεγμένο μέρος αυτού του κρέατος, ειδικά σε δίαιτες απώλειας βάρους και για δραστήριους ανθρώπους. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, χαμηλό σε λιπαρά και ταυτόχρονα περιέχει μεγάλη ποσότητα ποιοτικής πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας και στην αναγέννηση του σώματος.
Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, τα στήθη είναι εύπεπτα, καθιστώντας τα μια κατάλληλη επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται για την υγεία και το πεπτικό τους σύστημα.
Ωστόσο, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, στεγνώνει εύκολα όταν μαγειρεύεται. Για να το διατηρήσετε ζουμερό, θα πρέπει να το μαρινάρετε ή να το μαγειρέψετε στον ατμό, στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο πριν από την επεξεργασία.
Μπούτια κοτόπουλου – Είναι υγιεινά;
Τα μπούτα κοτόπουλου περιέχουν περισσότερο λίπος από τα στήθη κοτόπουλου, γεγονός που τα καθιστά πιο ζουμερά και πιο νόστιμα. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν αυτό το κρέας από φόβο για την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλά σημαντικά οφέλη.
Είναι πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο, μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσία και την καλή λειτουργία του σώματος. Περιέχει επίσης περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο διατηρεί υγιείς αρθρώσεις και εύπλαστο δέρμα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο κατάλληλοι για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Αν και αυτό το κρέας είναι λίγο πιο πυκνό σε θερμίδες, εξακολουθεί να είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών. Η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη: το ψήσιμο, το βράσιμο ή ο ατμός είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα σε φρυγανιά. Με το δέρμα, παρέχουν περισσότερο λίπος και κολλαγόνο, χωρίς αυτό είναι λιγότερο θερμιδικό. Είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, η οποία υποστηρίζει το κυκλοφορικό σύστημα.
Τα φτερά είναι νόστιμα, αλλά πρέπει να τα φάτε;
Οι φτερούγες είναι ένα από τα πιο νόστιμα μέρη του κοτόπουλου, ιδιαίτερα βραβευμένα για την τραγανή κρούστα και το ζουμερό κρέας τους. Ωστόσο, όσον αφορά στη θρεπτική αξία, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Περιέχουν περισσότερο λίπος από το στήθος και τα μπούτια και οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από το δέρμα, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Αν και περιέχουν πρωτεΐνες και ορισμένα μέταλλα, η θερμιδική τους περιεκτικότητα αυξάνεται σημαντικά εάν είναι τηγανητά ή παναρισμένα.
Εάν θέλετε να προετοιμάσετε πιο υγιεινά φτερά, είναι καλύτερα να τα ψήσετε στο φούρνο χωρίς καρυκεύματα ή στη σχάρα. Είναι επίσης καλή ιδέα να αφαιρέσετε μέρος του δέρματος για να μειώσετε το λίπος και τις θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και τη θρεπτική αξία.
Δέρμα κοτόπουλου – Τραγανός πειρασμός ή κίνδυνος για την υγεία;
Το δέρμα κοτόπουλου είναι ένα στοιχείο που προκαλεί πολλές διαμάχες. Για μερικούς, είναι μια λιχουδιά που προσθέτει γεύση και τραγανότητα στα πιάτα, για άλλους είναι μια περιττή πηγή λίπους και θερμίδων. Αποτελείται κυρίως από λίπη, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών οξέων, η περίσσεια των οποίων επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, το δέρμα παράγει επίσης κολλαγόνο, το οποίο διατηρεί υγιείς αρθρώσεις και εύπλαστο δέρμα. Οι επιδράσεις του στο σώμα εξαρτώνται κυρίως από τον τρόπο μαγειρέματος. Εάν δεν θέλετε να το εγκαταλείψετε, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ψημένες ή βραστές εκδόσεις, οι οποίες, χάρη στη θερμική επεξεργασία, δεν περιέχουν επιπλέον λίπος.
Ήπαρ και εντόσθια – αξία ή διαμάχη;
Τα υποπροϊόντα, ειδικά το συκώτι, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μέρη του κοτόπουλου. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12, τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, όραση και ανοσία.
Παρά την υψηλή θρεπτική του αξία, τα εντόσθια είναι αμφιλεγόμενα. Το ήπαρ λειτουργεί ως φίλτρο στο σώμα, ώστε να μπορεί να περιέχει ίχνη τοξινών, ακόμη και αν δεν συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Η κατανάλωση τροφών πολύ συχνά, ειδικά του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια βιταμίνης Α, η οποία δεν είναι καλή για το σώμα.
Για άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία, τα εντόσθια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα. Ωστόσο, συνιστάται να τα καταναλώνετε με μέτρο και να επιλέγετε κρέας από αξιόπιστες πηγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητης πρόσληψης ουσιών.
Ποια μέρη καλύτερα να αποφύγετε;
Δεν είναι όλα τα μέρη του κοτόπουλου εξίσου πολύτιμα από τη διατροφική άποψη. Τα οστά, οι χόνδροι και το δέρμα είναι πλούσια σε κολλαγόνο, αλλά η θρεπτική τους αξία εξαρτάται από τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Με το μαγείρεμα σε ζωμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνονται πολύτιμα αμινοξέα από αυτά, αλλά η κατανάλωσή τους σε οποιαδήποτε άλλη μορφή έχει μικρό όφελος για τη διατροφή. Οι λιπαρές περιοχές, ειδικά γύρω από το δέρμα και στο κάτω μέρος του σώματος, περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων, η περίσσεια των οποίων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Το κοτόπουλο μπορεί να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών και ορμονών εάν προέρχεται από αναξιόπιστες πηγές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξετε κοτόπουλο από αγροκτήματα που χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους διατροφής και να αποφύγετε λιπαρά, χαμηλής αξίας κομμάτια κρέατος.