Καθηγητής Βασίλης Χριστόπουλος: Η Κατάσταση στις ΗΠΑ και οι Επιπτώσεις της Μετανάστευσης
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Βασίλης Χριστόπουλος, που διδάσκει Βιοϊατρική Μηχανική στο Southern California University στο Λος Άντζελες, αναφέρθηκε στις σοβαρές εξελίξεις που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο τα γεγονότα στην Καλιφόρνια. Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι νιώθει φόβο και ανησυχία σχετικά με την ελευθερία του λόγου και την κατάσταση των μεταναστών.
«Από τον Απρίλιο», ανέφερε, «το πανεπιστήμιο μας έχει συμβουλέψει εμάς που δεν έχουμε διαβατήριο, να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε δημόσιες δηλώσεις». Αυτή η δήλωση αποκαλύπτει την κλιμακούμενη πίεση που αισθάνονται οι ακαδημαϊκοί και οι πολίτες στις ΗΠΑ, ειδικά όσοι διαμένουν με προσωρινές άδειες, όπως η πράσινη κάρτα.
Αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση, ο καθηγητής Χριστόπουλος χαρακτήρισε τη γενική ατμόσφαιρα «δύσκολη» και «περίεργη», δηλώνοντας ότι η Αμερική που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. «Το πογκρόμ εναντίον των παράτυπων μεταναστών», είπε, «είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα». Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους, και οι συμπεριφορές μεταναστών αντιμετωπίζονται με βία, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα της κράτησης της κυριαρχίας και της δημόσιας ασφάλειας.
«Η Καλιφόρνια είναι προπύργιο των Δημοκρατικών, αλλά οι πολιτικές πιέσεις και οι κοινωνικές αναταράξεις έχουν οδηγήσει τον κυβερνήτη να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της πολιτείας», συνέχισε ο καθηγητής. «Ο Νιούσομ έχει δηλώσει ότι η κατάσταση αυτή παραβιάζει τη κυριαρχία της Καλιφόρνιας, κάτι που αποτελεί σοβαρό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί.»
Ο καθηγητής Χριστόπουλος εξήγησε επίσης ότι οι παράτυποι μετανάστες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας τη γεωργία και άλλους τομείς. «Οι Λατίνοι εργάτες είναι αυτοί που καλλιεργούν τους κήπους μας και ανατρέφουν τα παιδιά μας. Είναι η ψυχή του παραγωγικού τομέα της Αμερικής», υπογράμμισε. Το 2022, οι παράτυποι μετανάστες πλήρωσαν συνολικά 96 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, γεγονός που δείχνει τη συνεισφορά τους στην οικονομία.
Επιπλέον, οι αναφορές του καθηγητή σχετικά με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων υπογραμμίζουν μια κρίσιμη πτυχή της τρέχουσας κατάστασης. Ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά κονδύλια για τα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, από 50% έως 70%, κάτι που επηρεάζει άμεσα την έρευνα και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Αμερική. Μάλιστα, εξέφρασε το φόβο ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι ευκαιρίες καινοτομίας που προσφέρονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια θα είναι σοβαρά περιορισμένες.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια απειλή για την επιστημονική κοινότητα και για τους φοιτητές διεθνούς προέλευσης. Η κυβέρνηση φαίνεται να ώθησε σε πολιτικές που απωθούν τους ταλαντούχους φοιτητές και επιστήμονες από χώρες όπως η Κίνα, την ώρα που η Αμερική τους έχει εκπαιδεύσει με χρήματα του φορολογούμενου», συμπλήρωσε ο καθηγητής Χριστόπουλος. Η απομάκρυνση των διεθνών φοιτητών από τα αμερικανικά πανεπιστήμια θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καινοτομία και στην ανάπτυξη του επιστημονικού τομέα.
Ο καθηγητής καταλήγει ότι η τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί. Ο πολιτικός και οικονομικός κλίμακας δείχνει ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορούν να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τη χώρα. «Περιμένουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει την πορεία της χώρας», δήλωσε, εννοώντας πως η αίσθηση της αστάθειας έχει επηρεάσει όλους, καθιστώντας τη συζήτηση για το μέλλον πιο επιτακτική από ποτέ.