www.one-news.gr

Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη: Θέσεις και Αντιπαραθέσεις στους Πολιτικούς Κύκλους

Κοινοποίηση

Προανακριτική Επιτροπή για την Υπόθεση των Τεμπών

Κατατέθηκε το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με κακουργηματικές πράξεις που συνδέονται με την υπόθεση των Τεμπών, που περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και άλλους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν ξεχωριστές προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε νέο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Αναφέρεται σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αφετηρία το 2016 και περιλαμβάνει συνολικά 8 πρόσωπα. Αυτά περιλαμβάνουν τον Κώστα Καραμανλή, πρώην υπουργό Μεταφορών, καθώς και τους υφυπουργούς Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο. Επίσης, εμπλέκονται οι Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάννης και Θάνος Μωραϊτης.

Η Νέα Δημοκρατία απαντά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντάς την ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη. Οι πηγές της ΝΔ αποδομούν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε οργανισμούς όπως ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική. Εκτιμούν ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι διώκονται επειδή δεν ενημέρωσαν τον υπουργό για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί η ευθύνη στους υπουργούς εφόσον οι διευθυντές δεν είχαν καταθέσει τις απαιτούμενες εισηγήσεις.

Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Παράλληλα, προτείνει να εξεταστεί από τη Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο η παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων για τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία αυτή εισάγει έναν νέο πολιτικό διάλογο στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να οδηγήσει σε έντονους διαξιφισμούς καθώς και σε περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Διαδικασία Συζήτησης στη Βουλή

Μετά την κατάθεση της πρότασης από το ΠΑΣΟΚ, τη διαδικασία αναλαμβάνει η Βουλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα υπάρξει προθεσμία εφτά ημερών για την κατάθεση προτάσεων από βουλευτές σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει την ουσία των κατηγοριών.

Μετά την πάροδο των εφτά ημερών και εντός 15 ημερών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα ληφθεί απόφαση επί της πρότασης. Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται υπερψήφιση από 151 βουλευτές, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία, με τη χρήση καλπών ανάλογα με τον αριθμό των υπουργών που ερευνώνται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα έχουν δικαίωμα να εκφέρουν λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσκεψη Ερντογάν στη Συρία: Προγραμματισμός και Στρατηγική Ανάπτυξη

Πανελλαδική Στάση Εργασίας από την ΑΔΕΔΥ για Επαναφορά 13ου και 14ου Μισθού με Εξαιρέσεις λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων

Επ’ αόριστον μπλόκο στο διάταγμα Τραμπ για κατάργηση της ιθαγένειας εκ γενετής

Oμάδα Σύνταξης Ε