www.one-news.gr

Συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα, στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε. στο Szczecin της Πολωνίας

Κοινοποίηση

Στέφανος Γκίκας: «Χωρίς έναν ισχυρό, ασφαλή και στρατηγικά αυτόνομο ναυτιλιακό τομέα, η άμυνα, η οικονομία, ακόμη και η κυριαρχία της Ευρώπης θα βρεθούν εκτεθειμένες.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε., που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου, στο Szczecin της Πολωνίας, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, κ. Donald Tusk.

Στις τοποθετήσεις του ο Υφυπουργός ανέπτυξε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ως βασικοί πυλώνες της νέας ναυτιλιακής βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε. Μίας στρατηγικής που όπως είπε: «Πρέπει να είναι τολμηρή και ρεαλιστική με στόχο την ανταγωνιστικότητα του Ναυτιλιακού Τομέα».

Αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι, ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι: «Κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.».

Και συνέχισε: «Η νέα ναυτιλιακή βιομηχανική στρατηγική της Ε.Ε., πιστεύουμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει, έναν ξεχωριστό πυλώνα για τις θαλάσσιες μεταφορές και ένα ειδικό ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ναυτιλιακού τομέα, προκειμένου να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ειδικότερα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το σχέδιο επενδύσεων στις βιώσιμες μεταφορές (Sustainable Transport Investment Plan) πρέπει να “διορθώσει” τις ελλείψεις του Ταμείου Καινοτομίας.».

Αναφερόμενος στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τόνισε: «Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν αποδειχθεί απαραίτητες για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας της Ε.Ε. Η διατήρηση αυτού του πλαισίου στην τρέχουσα μορφή του, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.».

Και σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι: «Ξεκαθάρισε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα αποτελέσει βασικό παράγοντα που θα επιτρέψει τόσο την ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα, όσο και την εξασφάλιση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος.».

«Η νέα βιομηχανική ναυτιλιακή στρατηγική της Ε.Ε. πρέπει να είναι ρεαλιστική. Να βασίζεται στις ανάγκες του κλάδου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Γκικας αναφέρθηκε σε ζητήματα ενίσχυσης των ναυτιλιακών και λιμενικών υποδομών, λέγοντας ότι: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβλεφθούν αναβαθμίσεις των θαλασσίων υποδομών στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λιμενικών εγκαταστάσεων διπλής χρήσης, ναυτικών βάσεων και κόμβων υλικοτεχνικής υποστήριξης. Από στρατιωτικής άποψης, αυτές οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανθεκτικότητα των κρίσιμων θαλασσίων υποδομών.».

Ξεκαθάρισε δε ότι: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί την χρήση της αμυντικής χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς όφελος τρίτων χωρών που αντιβαίνουν μάλιστα στα συλλογικά συμφέροντα ασφαλείας της Ε.Ε.».

Όπως είπε ο κ. Υφυπουργός: «Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη των δημοσιονομικών μέσων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής κινητικότητας και της πρωτοβουλίας “Συνδέοντας την Ευρώπη”, για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης υποδομών και της ναυτικής διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.».

«Χωρίς έναν ισχυρό, ασφαλή και στρατηγικά αυτόνομο ναυτιλιακό τομέα, η άμυνα, η οικονομία, ακόμη και η κυριαρχία της Ευρώπης, θα βρεθούν εκτεθειμένες.». Με τα λόγια αυτά έκλεισε τις τοποθετήσεις του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι 22 Χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν σε κείμενο διακήρυξης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ναυτιλιακού τομέα και της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ε.Ε.

Στο περιθώριο του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου και της άτυπης Υπουργικής Συνόδου, ο κ. Γκίκας είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Μαρίνα Χατζημανώλη, με την Υπουργό Αλιείας και Ωκεανών της Νορβηγίας, κα Marianne Sivertsen και με τη Διευθύντρια της DG MOVE της Ε.Ε., κα Φωτεινή Ιωαννίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης: Οι άνω των 65 ετών ευθύνονται για το 68% των τροχαίων

Oμάδα Σύνταξης Δ

Eurovision 2025: Θερμό Συγκλονισμό από τον Theo Evan στην Εμφάνιση της Κύπρου στον Α’ Ημιτελικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνικός στόχος η μόνιμη αύξηση των μισθών

Oμάδα Σύνταξης Γ