www.one-news.gr

Αντίκτυποι της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά: Σχέσεις, Υγεία και Ανάπτυξη

Κοινοποίηση

Σωματική τιμωρία στα παιδιά: Σχέσεις με συμπεριφορικά και υγειονομικά προβλήματα

Η σωματική τιμωρία που εφαρμόζεται σε παιδιά έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας, αλλά και με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν από σαφή ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελετήθηκαν 195 κλινικές μελέτες οι οποίες είχαν δημοσιευτεί από το 2002 έως το 2024 και κάλυπταν 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικές μελέτες δείχνουν τη σχέση αυτή, καθώς παρόμοια αποτελέσματα είχαν παρατηρηθεί και σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Αρνητικές συνέπειες της σωματικής τιμωρίας

Η ερευνητική ομάδα επικέντρωσε την προσοχή της σε 19 διαφορετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τις σχέσεις γονέα–παιδιού, τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και τη βίαιη συμπεριφορά. Εξετάστηκαν επίσης η στάση απέναντι στη βία, η χρήση ουσιών, οι γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, η ποιότητα ύπνου και η κινητικότητα.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η σωματική τιμωρία συνδέεται με αρνητικές συνέπειες σε 16 από τα 19 αποτελέσματα που εξετάστηκαν. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν χειρότερες σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, αυξημένα φαινόμενα βίας και θυματοποίησης, καθώς και δηλωμένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Παιδιά που υπήρξαν θύματα σωματικής τιμωρίας παρουσίασαν επίσης κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις, μειωμένη εκτελεστική λειτουργία και περιορισμένες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την εκτενή ανάλυση, οι ερευνητές δεν ανεύραν καμία θετική επίδραση που να σχετίζεται με τη σωματική τιμωρία, ενώ η μελέτη εντόπισε καμία συσχέτιση με τις γνωστικές και κινητικές δεξιότητες ή την πιθανότητα συμμετοχής σε παιδική εργασία.

Παγκόσμια ανταπόκριση και νομοθεσία

Το 2006, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες εκ των οποίων διακρίνονται από υψηλό εισόδημα, έχουν επιβάλει πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις σε αυτή την πρακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στον πρόεδρο της Βουλής για το αίτημα της να συναντηθούν

Oμάδα Σύνταξης Δ

Οι αστρολογικές προβλέψεις για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο Βαγγέλης Μουρίκης και ο Λυκάνθρωπος από αύριο στους κινηματογράφους

Oμάδα Σύνταξης Ε