www.one-news.gr

Έκκληση για Δράση: Η Βρετανία Αντιμέτωπη με τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Κοινοποίηση

Προειδοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή στη Βρετανία

Πλημμύρες, ξηρασίες και κύματα καύσωνα: η Βρετανία «δεν είναι έτοιμη» να διαχειριστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις οργανισμού που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος οργανισμός επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να περιμένει» την λήψη μέτρων, καθώς η κατάσταση απαιτεί άμεση αντίδραση.

Η χώρα παρακολουθεί την αύξηση του αριθμού των ακραίων καιρικών φαινομένων και η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC) αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της ότι «χρειαζόμαστε να προσαρμοστούμε τώρα για να διασφαλίσουμε πως θα είμαστε προετοιμασμένοι» για τα επερχόμενα φαινόμενα. «Γνωρίζουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και δεν είμαστε έτοιμοι», τόνισε η Τζούλια Κινγκ, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρόεδρος της CCC.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία έχει υποστεί σοβαρές καταιγίδες που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, ενώ το 2022 καταγράφηκε ιστορικό καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40° Κελσίου. Η ξηρασία έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα δασικών πυρκαγιών, που πλέον δεν είναι σπάνια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερες από τη μισή αγροτική γη της χώρας, πάνω από το ένα τρίτο των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων είναι ήδη σε κίνδυνο πλημμυρών. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτησίες βρίσκονται σε περιοχές κινδύνου πλημμύρας στην Αγγλία, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2050, δηλαδή σχεδόν μία στις τέσσερις κατοικίες.

Σε αναφορά της, η πρόεδρος της CCC υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να καθυστερούμε στη λήψη μέτρων. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ, και αν δεν δράσουμε, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη». Η τρέχουσα κυβέρνηση, που δεν έχει δείξει καλύτερες επιδόσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να «πάρει σοβαρά» υπόψη την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η Τζούλια Κινγκ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της λέγοντας ότι «δεν διαθέτουμε νοσοκομεία, σχολεία και οίκους ευγηρίας που να είναι ανθεκτικά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής». Ούτε σε τομείς όπως η γεωργία, η ύδρευση και η κατασκευή δεν υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά των ειδικών.

Η επιτροπή προτείνει την καθιέρωση συγκεκριμένων στόχων και την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ υπουργείων, καθώς και την ενσωμάτωση στρατηγικών προσαρμογής σε όλες τις πολιτικές, ειδικά στην ανέγερση 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών που έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση.

«Οι αγροτικές μας εκτάσεις πλημμυρίζουν, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, τα σπίτια μας καταστρέφονται — και οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα», τόνισε η Greenpeace. Αντίστοιχα, η οργάνωση Friends of the Earth εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα «παθητικά» μέτρα που εφαρμόζονται και κάλεσε την κυβέρνηση να αναπτύξει και να εφαρμόσει «φιλόδοξα σχέδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Oμάδα Σύνταξης Ε

Europe Youth Τουρκίας: Στο κυνήγι διακρίσεων από αύριο 10 αθλητές μας στο Νεβσεχίρ

Γρηγόρης Βαλτινός: Έμαθε για τον θάνατο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη κατά τη διάρκεια της παράστασης