Αντιδράσεις της ΟΛΜΕ στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού
Στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, η ΟΛΜΕ αντέτεινε ότι «στο δημόσιο σχολείο έχουν θέση όσοι και όσες το στηρίζουν καθημερινά, με αυταπάρνηση, παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις». Τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι «μακράν ο πιο προσοντούχος κλάδος της χώρας» και προσλαμβάνονται με πλήρη αξιοκρατία, και όχι με κριτήρια κοινωνικών φρονημάτων.
Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προτάσσει την αξιολόγηση με προσχηματικό τρόπο, επιχειρώντας να τη δικαιολογήσει ως ένα ουδέτερο και βελτιωτικό εργαλείο. «Ωστόσο», τονίζει η ανακοίνωση, «είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβολής, βίας και ελέγχου, με στόχο την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την όξυνση των ανισοτήτων, καθώς και την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά στη μετακύλιση των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας», υποστηρίζει η ΟΛΜΕ. Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση της Παιδείας, παρά τις υποσχέσεις ανάπτυξης και τα υπερπλεονάσματα, και αρνείται να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ επισημαίνει επίσης τον μεγάλο αριθμό αναπληρωτών καθηγητών που καλύπτουν τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υποδομών στα σχολεία. Μόνο το 5% των σχολικών μονάδων αναμένεται να ενταχθούν σε προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης, ενώ γίνεται λόγος για πολυπληθή τμήματα λόγω αύξησης του αριθμού μαθητών και συγχωνεύσεων, καθώς και για εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής.
«Αν ο κύριος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται πραγματικά για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των σχολείων, η ΟΛΜΕ είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις για όλα τα φλέγοντα προβλήματα», καταλήγει η ανακοίνωση. Ωστόσο, η ΟΛΜΕ εκφράζει την απογοήτευσή της γιατί οι υπουργοί Παιδείας των τελευταίων χρόνων έχουν απαξιώσει ακόμη και τις συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, δείχνοντας έτσι μια έλλειψη ενδιαφέροντος για εποικοδομητικό διάλογο.