www.one-news.gr

Εξέλιξη και Προκλήσεις: Ο Πρώην Σταθμάρχης Βόλου και ο Πρόεδρος του Σωματείου της Hellenic Train σχολιάζουν το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ

Κοινοποίηση

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ και τις ανάγκες της σιδηροδρομικής ασφάλειας

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Train, Νίκος Κουτσιούκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου. Η συζήτηση εστιάστηκε στον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, ο οποίος είναι σε διαδικασία υλοποίησης σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο κ. Κουτσιούκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος τα τελευταία χρόνια: «Από το 2000 και μετά, έχουμε διαρκώς ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας που αποτρέπουν τα ανθρώπινα λάθη. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έχουν μειωθεί από 15.000 το 1990 σε λιγότερους από 2.000 σήμερα, δείχνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέλειψαν να δώσουν την κατάλληλη προσοχή στη σιδηροδρομική ασφάλεια και υποδομή». Σημείωσε επίσης ότι το γεγονός ότι οι προσλήψεις στον ΟΣΕ και την Hellenic Train είναι προγραμματισμένες αποτελεί έναν θετικό παράγοντα για το μέλλον του τομέα.

Στη συνέχεια, επισήμανε τη σημασία της ασφάλειας με την επαναφορά του προϊσταμένου της αμαξοστοιχίας, ο οποίος είχε καταργηθεί το 2017. Αυτός ο ρόλος είναι κρίσιμος, καθώς ο προϊστάμενος θα εκπαιδευτεί και σε θέματα που αφορούν τους σταθμάρχες και τη διαδικασία μηχανοδήγησης. «Η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι αποφασιστικής σημασίας και πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι υπάλληλοι ασκούν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα», τόνισε ο κ. Κουτσιούκης.

Σχετικά με τη διαχείριση των σφαλμάτων εκ μέρους του προσωπικού, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαδικασίες πειθάρχησης στον ΟΣΕ και την Hellenic Train που αφορούν υπαλλήλους που δεν τηρούν τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η καλή εκπαίδευση και η λογική διαχείριση μπορεί να αποτρέψει σφάλματα, ενώ οι υπεύθυνοι που εργάζονται με σοβαρότητα δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Η ενίσχυση της βιντεοεπιτήρησης και η ανάγκη για σωστότερους ελέγχους

Η ενίσχυση της βιντεοεπιτήρησης στις σιδηροδρομικές υποδομές ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα στην εκπομπή. Ο κ. Κουτσιούκης παρατήρησε πως, αν και υπάρχουν ανησυχίες για την παρακολούθηση των εργαζομένων, η βιντεοσκόπηση προορίζεται κυρίως για την παρακολούθηση της αμαξοστοιχίας και τη σωστή τήρηση των κανονισμών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Αξιολόγησε επίσης την ανάγκη εγκατάστασης του ETCS, ενός συστήματος ασφαλείας που θα συμβάλλει στην πρόληψη τυχόν ατυχημάτων.

Ο κ. Κουτσιούκης επεσήμανε ότι σημαντικό είναι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα railway.gov.gr, όπου θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο. «Η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου», τόνισε, εξηγώντας ότι οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ της Hellenic Train και του ΟΣΕ καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξή του.

Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην ανάγκη ανάπτυξης ενός εκσυγχρονισμένου σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη τη χώρα, ο κ. Κουτσιούκης υπογράμμισε ότι «δεν είναι αποδεκτό η Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο». Αναφέρθηκε στις γραμμές που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1995 και είχαν μέγιστη ταχύτητα 250 χιλιόμετρα, αντιπαραθέτοντας την κατάσταση αυτή με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι ταχύτητες ξεπερνούν τα 500 χιλιόμετρα.

Ο κ. Κουτσιούκης ανέφερε ότι η δέσμευση της Hellenic Train να εισάγει νέα τρένα δεν έχει εκπληρωθεί. «Η Hellenic Train έχει φέρει παλαιά τρένα που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, και αυτό είναι απαράδεκτο καθώς η εταιρεία επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο», είπε. Χωρίς τη βούληση να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου της, η προοπτική για εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής μεταφοράς παραμένει αβέβαιη.

Η κύρια ανάγκη για ποιοτικούς υπαλλήλους

Ο πρώην σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, συζητώντας με τον Νίκο Κουτσιούκη, τονίζει την ανάγκη για αξιολόγηση και εκπαίδευση του προσωπικού. «Το νομοσχέδιο εγγυάται την εξέλιξη των υπαλλήλων και αναλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωσή τους», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος επαγγελματισμού και αριστείας είναι κρίσιμη για την αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα.

Αυτές οι πτυχές αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επόμενη μέρα του ελληνικού σιδηροδρόμου, οι οποίες επισημαίνουν τη σημασία της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού, ώστε να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νεϊμάρ και το Σκάνδαλο με το Μοντέλο οι Αποκαλύψεις και η Αιφνίδια Εγκυμοσύνη

Η Κίνα προετοιμάζεται να αναλάβει θετικό ρόλο στην επίλυση της συγκρούσεως στην Ουκρανία

Αστυνομία Εξαρθρώνει Σπείρα Κλοπής Φορτηγών στη Βόρεια Ελλάδα