Εκλογές για τον Νέο Πάπα: Κονκλάβιο στις 7 Μαΐου
Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι θα ανοίξουν τις διαδικασίες τους σε μυστικό κονκλάβιο στις 7 Μαΐου, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο Πάπα, όπως επιβεβαίωσε το Βατικανό.
Η ημερομηνία αυτή καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των καρδιναλίων όλων των ηλικιών νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μόλις δύο ημέρες μετά την κηδεία του Παππού Φραγκίσκου. Οι 252 καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας κλήθηκαν να επιστρέψουν στη Ρώμη μετά το θάνατο του Αργεντινού Πάπα, αν και μόνο 135 έχουν το δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο.
Στις 7 Μαΐου, οι καρδινάλιοι θα συμμετάσχουν το πρωί σε λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και το απόγευμα θα κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα για την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Περίπου 135 καρδινάλιοι, όλοι κάτω των 80 ετών και από διάφορες χώρες, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κονκλάβιο, και θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών.
Η Καπέλα Σιξτίνα, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φιλοξενεί τα κονκλάβια, έκλεισε για τους επισκέπτες τη Δευτέρα ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις διαδικασίες ψηφοφορίας.
Τα δύο προηγούμενα κονκλάβια, το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόνο δύο ημέρες. Ωστόσο, ο Σουηδός καρδινάλιος Άντερς Αρμπορέλιους εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τρέχον κονκλάβιο ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους καρδινάλιοι που έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν συναντηθεί προηγουμένως.
Ο Φραγκίσκος προώθησε την πλήρωση των θέσεων καρδιναλίων από περιοχές που δεν είχαν ποτέ εκπροσωπηθεί, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα. «Δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας», δήλωσε ο Άρμπορέλιους, προσδιορίζοντας την ανάγκη για περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των νέων καρδιναλίων.
Η έγκριση του κονκλάβιου άρχιζε το νωρίτερο στις 6 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι οι καρδινάλιοι θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για γενικές συζητήσεις πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Ο Φραγκίσκος, που υπηρέτησε από το 2013, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στις 21 Απριλίου. Η κηδεία του το Σάββατο και η πομπή του μέσω των δρόμων της Ρώμης προς τον τόπο ταφής του στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας του Μεγάλου προσέλκυσε πλήθος κόσμου, το οποίο υπολογίζεται σε πάνω από 400.000.
Ο Γερμανός καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ τόνισε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η μαζική παρουσία των πενθούντων για τον Φραγκίσκο δείχνει σαφή επιθυμία από τους καθολικούς για τον επόμενο Πάπα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό στυλ της παπατείας του.
Ο Φραγκίσκος, που ήταν ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, επιδόθηκε στη προσπάθεια να ανοίξει την Εκκλησία σε νέες συζητήσεις, ενισχύοντας την ενδοσκόπηση σε ζητήματα όπως η χειροτονία γυναικών και η προσέγγιση της LGBTQ κοινότητας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα του Φραγκίσκου», δήλωσε ο Κάσπερ, ο οποίος είναι 92 ετών και δεν θα συμμετάσχει στο κονκλάβιο. Παρ’ όλα αυτά, ένα μπλοκ συντηρητικών καρδιναλίων αναμένεται να αντιταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας έναν Πάπα που θα επιστρέψει σε παραδοσιακές αξίες και θα περιορίσει το πιο προοδευτικό όραμα του Φραγκίσκου για μια πιο περιεκτική Εκκλησία.