Καινοτόμος Αντιμικροβιακή Βαφή: Ένα Βήμα για την Ασφάλεια στους Χώρους Υγειονομικής Περίθαλψης
Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία αποτελούν εστίες επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν για πολλές εβδομάδες και να μεταδοθούν αθόρυβα από ασθενή σε ασθενή. Παρά την κρίσιμη σημασία που έχουν οι μολυσμένες επιφάνειες στην εξάπλωση λοιμώξεων, το θέμα συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, πρόσφατα, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν μια νέα αντιμικροβιακή βαφή που εξουδετερώνει τα μικρόβια με την απλή επαφή.
Αυτή η καινοτομία έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει τις συνήθεις επιφάνειες στους χώρους των νοσοκομείων σε ασπίδες κατά των μικροβίων, προσφέροντας προστασία από επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το E. coli και ο μύκητας Candida. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιφάνειες που επιστρώθηκαν με αυτή τη βαφή διατηρούν τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες ακόμα και μετά από επανειλημμένες επιμολύνσεις, χωρίς να απαιτείται επιπλέον καθαρισμός.
Η Σημασία της Αντιμικροβιακής Προστασίας
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Μελέτες δείχνουν ότι το 52% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα έρχονται σε επαφή με ανθεκτικά βακτήρια από μολυσμένες επιφάνειες, ενώ το 40% μολύνεται με τον MRSA μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Πολλά επικίνδυνα μικρόβια είναι σε θέση να επιβιώσουν για εβδομάδες ή και μήνες σε διάφορες επιφάνειες στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το E. coli μπορεί να επιβιώσει για πάνω από 28 ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ ο MRSA μπορεί να παραμείνει ζωντανός για έξι εβδομάδες σε χάλυβα και περισσότερους από 90 ημέρες σε πλαστικό.
Μια Αποτελεσματική Λύση
Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Μπέρμιγχαμ επινόησαν μια λύση προσθέτοντας διγλυκονική χλωρεξιδίνη (CHX), έναν γνωστό αντισηπτικό παράγοντα, σε μια έτοιμη ρητίνη επιφανειών. Ο CHX λειτουργεί διασπώντας την εξωτερική μεμβράνη των μικροβίων, προκαλώντας την καταστροφή των κυττάρων τους. Δοκιμές με κοινούς παθογόνους οργανισμούς έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: οι επιστρωμένες επιφάνειες εξάλειψαν πλήρως το E. coli και την Candida, ενώ μείωσαν τον MRSA κατά 99,9%. Αυτή η αντιμικροβιακή βαφή αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική και εναντίον του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa, που είναι γνωστό για την ικανότητά του να σχηματίζει ανθεκτικά βιοφίλμ.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η βαφή διατήρησε τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες ακόμα και έναντι βακτηρίων που έχουν εξελιχθεί ειδικά για να αντιστέκονται στη χλωρεξιδίνη. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το ανθεκτικό στην χλωρεξιδίνη E. coli στις συγκεκριμένες επιφάνειες, δεν ανιχνεύτηκαν ζωντανά βακτήρια μετά την επώαση. Ακόμα και μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης υπό κανονικές συνθήκες, η βαφή διατήρησε τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες.
Αυτή η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη διαχείριση των λοιμώξεων. Σε αντίθεση με άλλες αντιμικροβιακές επικαλύψεις που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και χημικές ουσίες, η συγκεκριμένη προσέγγιση χρησιμοποιεί ευρέως διαθέσιμα υλικά, καθιστώντας την πιο οικονομική και προσβάσιμη.