Υεμένη: Σφοδρές επιθέσεις φέρνουν εκατοντάδες θύματα
Μία από τις φονικότερες ημέρες από την έναρξη των αμερικανικών επιθέσεων στην Υεμένη καταγράφηκε την Πέμπτη, όταν οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ έπληξαν το λιμάνι καυσίμων Ρας Ίσα στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που ελέγχεται από τους Χούθι, οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό 102.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν να αποδυναμωθεί η οικονομική δύναμη των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν κατηγορηθεί για επανειλημμένες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε δήλωσή της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) επιβεβαίωσε τον στόχο των επιχειρήσεων: «Στόχος των πληγμάτων ήταν να περιοριστεί η οικονομική ισχύς των Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και να προκαλούν πόνο στον ίδιο τον λαό τους».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι τον περασμένο μήνα, με τη σαφή δήλωση ότι δε θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους αν οι αντάρτες δεν σταματήσουν τη δράση τους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι είχαν εκδηλώσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν πλοία που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης εκεχειρίας στη Γάζα, οι Χούθι ανέστειλαν τις επιθέσεις τους. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι θα τις επαναλάβουν μετά την ανανέωση των ισραηλινών επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα. Παρά τις προειδοποιήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει ευθύνη για κάποια νέα επίθεση.
Το πλήγμα στο λιμάνι Ρας Ίσα έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Χούθι, που κατηγορούνται για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και για στενές σχέσεις με το Ιράν. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 70, περιλαμβάνοντας 20 νεκρούς, από τους οποίους 5 είναι διασώστες και 50 είναι μέλη του προσωπικού του λιμανιού.
Η επιτυχία ή αποτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και η διάρκεια της σύγκρουσης εξαρτώνται από την ανταπόκριση των Χούθι, καθώς και από τη διεθνή πολιτική που θα εφαρμοστεί στο μέλλον. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την έντονη και περίπλοκη κατάσταση στην Υεμένη, στηριζόμενη σε διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα και εντάσεις στην περιοχή.