www.one-news.gr

Μέγιστη Πίεση κατά της Ρωσίας: Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας τονίζει την αναγκαιότητα στήριξης της Ουκρανίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ

Κοινοποίηση

Η Σημερινή Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

«Η Ρωσία επιθυμεί πόλεμο και όσοι επιθυμούν να τον τερματίσουν πρέπει να της ασκήσουν τη μέγιστη πίεση». Με αυτή τη δήλωση, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για δράση απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Κάλας τόνισε ότι έχει παρέλθει ήδη ένας μήνας από την ανάληψη της «άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός» από την Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία δεν έχει δείξει ανάλογη προθυμία και η σύγκρουση συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς θανάτους και απώλειες αμάχων.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να παρέχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα δύο τρίτα των πυρομαχικών που έχουν συμφωνηθεί. Πρόσθεσε ότι για το 2025, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την αναμενόμενη ενημέρωση από τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίχα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία της Ύπατης Εκπροσώπου για την προμήθεια δύο εκατομμυρίων πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, θα συζητηθεί το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξίσου σημαντικός είναι ο διάλογος που θα διεξαχθεί σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, για τη Συρία, οι Υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση στη χώρα και τις πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Θα μιλούν επίσης για την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, και για το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Στο τέλος του Συμβουλίου, οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν σε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο ΕE-Παλαιστίνης με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μουσταφά.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, μετά από ένα δείπνο εργασίας που είχαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες της περιοχής. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την υποστήριξή της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την ένταξή τους, με έμφαση στην κατάσταση στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Θα εξεταστεί επίσης η ευθυγράμμιση των χωρών αυτών με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τη διαδικασία Διεύρυνσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία για το άνοιγμα της δεύτερης δέσμης κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίξει τις γειτονικές χώρες στην πορεία τους προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής τους προόδου και την ευρωπαϊκή τους διασύνδεση.

Τέλος, στο Συμβούλιο θα θιγούν οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ενόψει του Υπουργικού Συμβουλίου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης που είναι προγραμματισμένο για τις 21 Μαΐου, αποτελώντας μια σημαντική ευκαιρία για ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των δύο περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Π. Μαρινάκης: Σημαντικά Επιτεύγματα και Προσδοκίες για το Μέλλον

Ντόναλντ Τραμπ: Ανάλυση της Ανακοίνωσης Πούτιν για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Ανησυχητικό περιστατικό στην Πάτρα με ανήλικο σε νοσοκομείο λόγω αλκοόλ και σύλληψη γονέων