Οι Επιπτώσεις του Εμπορικού Πολέμου στην Παγκόσμια Οικονομία
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και οι αγορές εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς έχει ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που φέρνει τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, και οι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την οικονομία γενικότερα.
Με την επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο, οι αγορές φαίνονται σαν «καρδιοπαθείς σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης», ανταγωνιζόμενοι σε μία περίοδο αβεβαιότητας. Ο επιδραστικός επενδυτής Μπιλ Γκρος, γνωστός ως «βασιλιάς των ομολόγων», χαρακτηρίζει την επιβολή αυτών των δασμών ως κοσμοϊστορικό γεγονός που θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και τις αγορές, συγκρίνοντάς το με το 1971 και την κατάργηση του χρυσού κανόνα, με τη διαφορά ότι οι συνέπειες είναι άμεσες και αισθητές.
Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι στη Wall Street, που προκάλεσε αισιοδοξία, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν άσχημα με την ένταση να συνεχίζεται. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αφού είχε είχε μια εντυπωσιακή απόδοση, βρέθηκε σε δεινή θέση, και αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί στην πορεία του διεθνούς εμπορίου.
Η Αντιμετώπιση της Κρίσης στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναδύεται από το πρώτο τρίμηνο του 2025 με κέρδη περίπου 15%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, η πρόσφατη επιβολή δασμών έχει αλλάξει την πορεία των πράξεων της αγοράς, οδηγώντας την σε απώλειες 7,40% από τις 2 Απριλίου έως την περασμένη Πέμπτη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο, ότι η ελληνική αγορά διαθέτει «άμυνες» για να αντέξει την ταραχή. Πρώτον, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ισχυρή, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Δεύτερον, οι ελκυστικές αποτιμήσεις προσφέρουν ευκαιρίες, με την αγορά να διαπραγματεύεται σε P/E 7,9 φορές, που είναι περίπου 30% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τέλος, το ισχυρό momentum των ελληνικών τραπεζών προσφέρεται ως παράγοντας σταθερότητας στην αγορά.
Η Στρατηγική των Διεθνών Επενδυτών
Οι διεθνείς επενδυτές, σε περιόδους αναταραχής, τείνουν να ρευστοποιούν τις πιο κερδοφόρες θέσεις τους, περιλαμβανομένης και της εγχώριας αγοράς. Ωστόσο, η JP Morgan προτείνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει μια μέτρια απόδοση με χαμηλό κίνδυνο, καθιστώντας την ελκυστική για επενδύσεις. Ο τραπεζικός τομέας προσφέρει αξιόλογες αποδόσεις μερίσματος και οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
Η Επιρροή των Δασμών στην Ελληνική Οικονομία
Με την ελληνική οικονομία να είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους αμερικανικούς δασμούς, οι συνέπειες μπορεί να προκύψουν κυρίως από έμμεσες επιδράσεις. Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αποτελούν μόλις το 1% του ΑΕΠ, ωστόσο, αυτές αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών εξαγωγών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά.
Καθώς η αρνητική επίδραση των νέων δασμών επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μπορεί να είναι πιθανότητα να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και τον τουρισμό, μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος της χώρας. Οι εξελίξεις αυτές επιφέρουν αυξημένη αβεβαιότητα, οδηγώντας πιθανώς σε αναβολές επενδυτικών δραστηριοτήτων, αναμένοντας τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Ο Ρόλος των Τραπεζών στην Οικονομία
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν μοναδική αξία λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και του θετικού momentum τους. Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι προοπτικές τους είναι ευοίωνες, καθώς τα αποτελέσματά τους δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των επισφαλειών. Αντίθετα, η Citi δηλώνει ότι η τρέχουσα πτώση στις ελληνικές τράπεζες προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.
Οι τράπεζες αυτές δεν έχουν λόγους να φοβούνται τους δασμούς, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Jefferies, καθώς το ποσοστό των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ είναι χαμηλό. Δηλαδή, οι τράπεζες αυξάνουν την ανθεκτικότητα τους έχοντας υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα, ενώ η Morgan Stanley κατατάσσει την τρέχουσα αποτίμηση τους ως «φθηνή», με δείκτες που συνηθίζονται σε περιόδους ανάπτυξης.
Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες της εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας την αξία τους σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο.