www.one-news.gr

Οι επόμενες κινήσεις Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας: Πόσο στα άκρα οι σχέσεις;

Κοινοποίηση

Εκτενής Ανάλυση του Εμπορικού Πολέμου Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας

Η κατάσταση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας καθίσταται ολοένα και πιο ανησυχητική. Το Πεκίνο έχει προχωρήσει στην επιβολή αυξημένων δασμών ύψους 125% στα αμερικανικά προϊόντα, πυροδοτώντας τον ήδη τεταμένο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κρατών. Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του, όπως αυτή με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε αποφασισμένος να μην υποχωρήσει και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «συστρατευτεί» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ εξέφρασε την πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία με την Κίνα, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου ελέγχου της οικονoμικής του στρατηγικής, εξέφρασε αισιοδοξία για την κατάσταση των χρηματαγορών και των αμερικανικών επιχειρήσεων. «Αρχίζουμε να κερδίζουμε πολλά χρήματα ως χώρα για πρώτη φορά έπειτα από καιρό», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι προσωρινές και ότι η αγορά ομολόγων δείχνει σημάδια σταθερότητας.

Επιπλέον, ο Τραμπ εκτίμησε ότι η αξία του δολαρίου θα ανακάμψει, λέγοντας ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου επεσήμανε την προτίμηση του προεδρικού γραφείου να διαπραγματευτεί με την Κίνα προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρηνικά, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι αντίποινες από την Κίνα δεν είναι ευνοϊκές για τη χώρα.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μίας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει πτώση 11 μονάδων στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει καθώς οι πολίτες ανησυχούν έντονα για τις πιθανές αυξήσεις στον πληθωρισμό, που ενδέχεται να προκύψουν από τις εμπορικές εντάσεις.

Η Διπλωματική Πρωτοβουλία της Κίνας

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις με γειτονικές χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, με προορισμούς όπως το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη. Οι χώρες αυτές έχουν επίσης πληγεί από την αμερικανική πολιτική και οι Κινέζοι ηγέτες προσπαθούν να εδραιώσουν στενότερους οικονομικούς δεσμούς.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η κυβέρνηση Τραμπ, έπειτα από μήνες επιθέσεων και εμπορικών αντιμέτρων, φαίνεται να αναζητά συμμάχους για να αποκτήσει ένα νέο μοχλό πίεσης κατά της Κίνας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσον η Αμερική μπορεί να επαναφέρει τους παραδοσιακούς της συμμάχους ή αν έχει ήδη απομονωθεί από αυτούς λόγω της πολιτικής της.

Η απάντηση των ΗΠΑ στις κινήσεις αυτές παραμένει αβέβαιη, καθώς εξέχοντα στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζουν ότι παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, ετοιμάζονται να αναλάβουν εμπορικές συζητήσεις με την Ουάσινγκτον. Οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στο πώς να επιτευχθεί η «ανάκτηση της ισορροπίας» από την Κίνα.

Ωστόσο, η στρατηγική του Τραμπ να αποξενώσει τους φίλους της Αμερικής και να επιβάλλει αυστηρούς δασμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό καταδεικνύει την αδυναμία του να οικοδομήσει μία ενωμένη εμπορική front για την αντιμετώπιση της Κίνας. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι παραδοσιακές στρατηγικές εμπορίου έχουν σαφώς επηρεαστεί από τις πολιτικές του Τραμπ, αποδεικνύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρή πρόκληση στο να ανακτήσουν την απόλυτη δύναμή τους στην παγκόσμια αγορά.

Καθώς οι εντάσεις κορυφώνονται, η αξιοπιστία των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό βρίσκεται σε κρίση. Σύμφωνα με τον Τζέισον Φέρμαν, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα θεωρούνται «ένα απίστευτα αναξιόπιστο εταίρο για οποιονδήποτε στον κόσμο». Η επαναφορά της εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμάχων δεν φαίνεται να είναι απλή υπόθεση και απαιτεί σοβαρές στρατηγικές και προσεγγίσεις από την νυν κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ και Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα: Πολιτικές Ισορροπίες στη Λιβύη

Μαρία Κηλαηδόνη: Η πρόκληση της μουσικής κληρονομιάς του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Αναταραχή στη Θεσσαλονίκη Μολότοφ και Χημικά στην Αγ. Δημητρίου μπροστά σε φραγμό της ΕΛ.ΑΣ.