Συνεχιζόμενος Εμπορικός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις τους. Χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης, η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται με δραματικούς ρυθμούς.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνάντησης του Υπουργικού του Συμβουλίου, χαρακτήρισε την ημέρα της ανακοίνωσης της τρίμηνης αναστολής δασμών ως «τη μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία των χρηματιστηρίων». Δημοσιοποίησε την εκτίμηση ότι τα κέρδη από αυτούς τους δασμούς ενδέχεται να φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για την πιθανότητα επιβολής νέων τελωνειακών δασμών ή «κυρώσεων» σε βάρος του Μεξικού, εξαιτίας των εντάσεων σχετικά με την κατανομή των υδάτινων πόρων.
Επιβολή Δασμών στο Μεξικό λόγω Υδατικών Πόρων
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Μεξικό ότι «κλέβει νερό» από τους τεξανούς αγρότες, ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει συμφωνία του 1944. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή προέβλεπε την κατανομή του νερού του ποταμού Κολοράντο, με αντάλλαγμα τη μεταφορά υδάτων του Ρίο Γκράντε στην αμερικανική επικράτεια.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις κυρώσεις και τους δασμούς ώσπου το Μεξικό να τηρήσει τις υποχρεώσεις του υπό τη συμφωνία. Η γειτονική χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρές ξηρασίες τα τελευταία 20 χρόνια, έχει απολέσει σημαντικές ποσότητες νερού προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, ενημέρωσε πρόσφατα ότι η μείωση της ροής των υδάτων στο Ρίο Γκράντε έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι το Μεξικό συμμορφώνεται με τη συμφωνία στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Τελευταία, αποστάλθηκε μια αναλυτική πρόταση στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος των παραδόσεων νερού στο Τέξας.
Αναμόρφωση Δασμολογικής Πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ έχουν φτάσει πλέον το 145%, ενώ, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, ανακοινώθηκαν νέοι δασμοί 125% επί προϊόντων της Κίνας. Οι δασμοί αυτοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες 20% που ισχύουν από την αρχή του Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φεντανύλης.
Ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να συνάψει συμφωνία με την Κίνα για τη λήξη του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, ωστόσο, οι επιπτώσεις από την πολιτική των δασμών προκαλούν μεγάλες πιέσεις από τις αγορές και τους επιχειρηματίες. Όπως δήλωσαν συνεργάτες του, ο στόχος ήταν αρχικά να φέρουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε θέση διαπραγμάτευσης.
Η Κίνα, όμως, επιμένει στη στάση της και δεν δείχνει διάθεση για υποχωρήσεις. Πρόσφατα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει σχέδια για να διαφοροποιήσει το οικονομικό του μοντέλο, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις εξαγωγές, στοχεύοντας κυρίως στους τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην αμερικανική αγορά.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Διαχείριση Δασμών
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει πατήσει το «κουμπί» της παύσης των δασμών, θέλοντας να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απόφαση αυτή στόχο έχει να αναδείξει την προθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συνομιλίες.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε προτεραιότητα.
Αξιοσημείωτη είναι και η επιθυμία των δύο πλευρών για τη σύναψη μιας win-win συμφωνίας, όπως προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν την στροφή της διεθνούς πολιτικής προς την αναζήτηση λύσεων που ωφελούν και τις δύο πλευρές.
Διαπραγματεύσεις και μέλλον των Σχέσεων
Η ΕΕ συνεχίζει να επισημαίνει τη σπουδαιότητα των διαπραγματεύσεων στον οικονομικό τομέα, ενώ η Κομισιόν προετοιμάζεται για όλους τους δυνατούς αρνητικούς και θετικούς αντίκτυπους από τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, δηλώνοντας ότι οι επικείμενες συζητήσεις θα επηρεάσουν τις μελλοντικές σχέσεις.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη σημασία του διαρκούς διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, σε μια εποχή που οι εμπορικές σχέσεις καθορίζουν τη διεθνή οικονομική σταθερότητα και την πλευρά των ανάπτυξης των κρατών.