www.one-news.gr

Η Ρύπανση ως Παράγοντας Γήρανσης και Αθηρωμάτωσης: Σημαντικά Ευρήματα από Ελληνική Μελέτη

Κοινοποίηση

Η Σχέση Μεταξύ Ρύπανσης και Υγείας: Μια Σημαντική Μελέτη

Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει συνδεθεί με τη γήρανση και την αθηρωμάτωση, σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε στην Κορινθία. Μερικά από τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που λάβει χώρα στο Σικάγο. Η μελέτη διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ και υποστηρίζεται από τον κύριο ερευνητή της, καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Τούσουλη. Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, ο καθηγητής τόνισε ότι η μελέτη υπάρχει από το 2014 και έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Η νέα αυτή φάση της έρευνας επικεντρώνεται στην επίδραση της ρύπανσης στα τελομερή, τα οποία είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση της βιολογικής μας ηλικίας. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση: όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο ευνοϊκή είναι η εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή φθείρονται, μια διαδικασία που επιταχύνεται από παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η χοληστερίνη και η υπέρταση. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο στο μήκος τους, γεγονός που καταγράφηκε σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί.

Διατροφή και Ψυχολογική Υγεία: Κλειδιά για Μακροχρόνια Επιβίωση

Μια ακόμα σημαντική διαπίστωση από την έρευνα των 400 ατόμων ήταν η σύνδεση της ρύπανσης με την αρχόμενη αθηροσκλήρυνση. Ο καθηγητής Τούσουλης ανέφερε ότι, μετρώντας διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, όπως το πάχος των πλάκων στις καρωτίδες, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της βιολογικής τους υγείας. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η ρύπανση διαδραματίζει ρόλο στην κακή πρόγνωση της υγείας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψε το ερώτημα αν οι καρδιολόγοι προτείνουν την απομάκρυνση από τις πόλεις. Ο καθηγητής απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις αστικές περιοχές, αλλά είναι σημαντικό η Πολιτεία να αναλάβει δράσεις με πράσινες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ρύπων. Όπως ηλεκτρικά λεωφορεία και αυτοκίνητα, οι στρατηγικές αυτές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Φαίνεται ότι το τρίπτυχο του καθαρού αέρα, της υγιεινής διατροφής και της καλής ψυχολογικής υγείας είναι κρίσιμο για την πρόβλεψη μιας μακρόχρονής και υγιούς επιβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νίκος Παπαδόπουλος: Αποδοκιμάζει τους βανδαλισμούς στην Εθνική Πινακοθήκη και την παραχαραγμένη τέχνη

Μικρές Μεταβολές στους Δείκτες των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

Στήριξη του Εκρέμ Ιμάμογλου από τον Δήμο Αθηναίων μέσω ομόφωνου ψηφίσματος