www.one-news.gr

Καραστάθης για σεισμούς στις Κυκλάδες: Είμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου

Κοινοποίηση

«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε για τη Σαντορίνη στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα».

«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Περισσότεροι από 6.400 σεισμοί έλαβαν χώρα από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, στις 2 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότεροι από 1.300 σεισμοί, ενώ μία μέρα μετά πάνω από 1.400.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, μέλη της τονίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει περίπτωση να φέρει τα χαρακτηριστικά σεισμικού σμήνους, διότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει χώρα κάποιος μεγάλος σεισμός, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κύριος.

Τα σενάρια που υπάρχουν

Αρχικά, τα μέλη της Επιτροπής, εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σμήνος, που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών.

Δεύτερον, σημειώνουν ότι το σμήνος αυτό μπορεί να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.

Ακόμη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου.

lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες Μειώσεις Φόρων Μέσω Πάταξης Φοροδιαφυγής και Ρήτρας Διαφυγής για Αμυντικές Δαπάνες

Τελετή Εξοδίου Ακολουθίας για τον πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο στις 12

Κρήτη: Σχέδιο αποτροπής ατυχημάτων στον ΒΟΑΚ – 1000 έλεγχοι 500 παραβάσεις

Oμάδα Σύνταξης Α