www.one-news.gr
Sevastakis 43

Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο: Η οικογένεια είναι ένας δεσμός βάθους με πολλές διαστάσεις

Κοινοποίηση

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Συγγραφέας, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Ένα μέρος της κοινωνίας, ένα κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να το βλέπει σκεπτικιστικά ή εχθρικά. Για αυτό μπορεί να μην είναι και ποτέ ώριμες οι συνθήκες αλλά με αυτό τον τρόπο θα ήμασταν ακίνητοι, ασάλευτοι, θα είχαμε μείνει σε μια δογματική αντίληψη των πραγμάτων και δεν θα είχαμε προχωρήσει παραπέρα» δήλωσε ο κ. Σεβαστάκης στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφορικά με το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί το νομοσχέδιο για το γάμο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Αυτή είναι μια σημαντική νομοθετική και πολιτισμική πρόοδος ταυτόχρονα»

«Το ερώτημα είναι ότι πρέπει να ωριμάσει η κοινωνική συνείδηση και για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Να αλλάξουμε δηλαδή, τον τρόπο που βλέπουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ευημερία, την κατανάλωση, τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. Είναι μια σειρά από πράγματα και μαζί τα ζητήματα της έμφυλης δικαιοσύνης, της μη βίας, της καταδίκης της πολιτικής βίας και ένα σωρό από άλλα ζητήματα τα οποία πάνε μαζί. Δεν είναι το ίδιο, αλλά αφορούν αυτό που λέμε την πολιτική και κοινωνική μας κουλτούρα, το κοινωνικό μας ήθος. Είναι ανάγκη λοιπόν να ωριμάσουμε και η ωρίμανση δεν έρχεται ποτέ μόνο από τους φυσικούς ρυθμούς της εμπειρίας μας, της καθημερινότητάς μας. Έρχεται και με νεύματα από την πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, επιταχύνοντας κάποιες εξελίξεις, βοηθώντας την κοινωνία πολλές φορές να πάει μπροστά. Το κράτος δεν είναι σπαθί, δεν αντανακλά παθητικά αυτό που υπάρχει από κάτω. Μερικές φορές μπορεί να καινοτομεί κιόλας η πολιτεία σε σχέση με ένα κομμάτι της κοινωνίας (…). Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος, νομοθετική και πολιτισμική ταυτόχρονα» συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστάκης στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο.

«Η ηγεμονία είναι κάτι πιο βαθύ από την πολιτική κυριαρχία ή την εκλογική επιβράβευση»

«Νομίζω ότι είναι σταθερή αυτή η στρατηγική, τη λέμε τριγωνοποίηση στην πολιτική επιστήμη, δηλαδή ότι πρέπει να πάρει κατά κάποιο τρόπο κομμάτια της ατζέντας της κεντροαριστεράς για να ανανεώσει την πολιτική του κυριαρχία και ενδεχομένως να τη μετατρέψει σε ηγεμονία, δηλαδή σε κάτι βαθύτερο. Η ηγεμονία είναι κάτι πιο βαθύ από την πολιτική κυριαρχία ή την εκλογική επιβράβευση. Είναι να παρεμβαίνει στις αξίες και στις ερμηνείες της κοινωνίας σε μακρύτερο χρόνο. Αυτός νομίζω ότι είναι ο στόχος. Υπάρχει δηλαδή μια λογική αποδόμησης ή τέλος πάντων αποφλοίωσης της αντιπολίτευσης (…)» σημείωσε εν συνεχεία, ερωτηθείς για το αν ο πρωθυπουργός ιδεολογικό-πολιτικά επιχειρεί την άλωση του κέντρου.

«Η αγάπη προϋποθέτει υποκείμενο, προϋποθέτει σχέση βάθους»

«Η αγάπη είναι ένα βαθιά ανθρώπινο μέγεθος, γιατί έχει μια πνευματική υπόσταση μέσα. Δεν είναι η συμπάθεια προς κάτι χαριτωμένο, δεν είναι απλώς ο θαυμασμός προς ένα αξιοπερίεργο ή συμπαθητικό πλάσμα. Είναι μια πνευματική σχέση μαζί με τη σαρκική σχέση και κάθε πνευματική σχέση. Ζούμε σε κοινωνίες που έχουν συμβάσεις, έχουν έννομες, δηλαδή υποχρεώσεις, δικαιώματα. Έχει και ένα σκέλος τυπικό, νομικό και θεσμικό, δεν είναι κάτι που υπερίπταται μόνο. Άρα είναι η αγάπη μεν, αλλά είναι η αγάπη που πρέπει να ενσαρκωθεί και σε κάποιους τύπους. Δεν νομίζω ότι υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, ούτε καν την οικογένεια, ακόμα και την πιο παραδοσιακή λογική της οικογένειας. Απλώς είναι μια παράλληλη λογική η οποία αφορά κάποιους από τους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο κ. Νικόλας Σεβαστάκης για την αγάπη.

«Η οικογένεια νομίζω ότι είναι ένας δεσμός βάθους, ο οποίος έχει πολλές διαστάσεις, έχει την αγάπη ή πρέπει να την έχει»

«Η οικογένεια νομίζω ότι είναι ένας δεσμός βάθους, ο οποίος έχει πολλές διαστάσεις, έχει την αγάπη ή πρέπει να την έχει-διότι πολλές φορές δεν την έχει, κάτι το οποίο είναι άλλη υπόθεση και μιλάω για τις οικογένειες ετερόφυλων ζευγαριών-και που στηρίζεται σε μια μορφή αφοσίωσης μεταξύ των μελών της. Αυτό νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει και με ένα ομόφυλο ζευγάρι πάρα πολύ καλά και ενδεχομένως με ένα καλύτερο τρόπο, με πιο ουσιαστικό τρόπο» είπε τέλος ο κ. Σεβαστάκης σχετικά με το τι ορισμό θα έδινε στην οικογένεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βόλος: Αθωώθηκε για τον τραυματισμό άντρα στα γεννητικά του όργανα από φωτοβολίδα

diktio diktio

Μελέτη συνδέει το βακτήριο της νόσου των ουλών με το Αλτσχάιμερ

diktio diktio

Η Τρίπολη απέδωσε αναγνώριση, τιμή και ευγνωμοσύνη σε αυτούς που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών

diktio omada