www.one-news.gr
αρχείο λήψης 2024 04 01t142901.525

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κοινοποίηση

H κοινή ανάπτυξη δράσεων για την υπεράσπιση και τηνπροώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ρεθύμνηςκ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Dr. GhassanKhalil.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF βρέθηκε στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ίδρυση ενός Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσε το πανεπιστημιακό ίδρυμα το βράδυ της Πέμπτης στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη με αντίστοιχη θεματική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε τον Dr. GhassanKhalilγια τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνης ως προς την στήριξη του παιδικού πληθυσμού και των γονιών τους, της καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και στα σχολεία, και τις εν γένει δράσεις πρόληψης που αναπτύσσονται σε συνεργασία με άλλους φορείς και κυρίως με τις σχολικές κοινότητες πάνω σε ζητήματα ασφάλειας και βοήθειας των παιδιών του δήμου μας.

Αντίστοιχα ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αναπτύσσεται από τον οργανισμό και κυρίως για τους στόχους που τίθενται μέσα από το κέντρο που θα ιδρυθεί, ζητώντας την συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης και την έμπρακτη συνεργασία του.

Ειδικότερα, μίλησαν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που θα έχουν στο επίκεντρο την μεταφορά τεχνογνωσίας από τον διεθνή χώρο και την εφαρμογή καλών πρακτικών για την παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών της Κρήτης και την ενδυνάμωση τους μέσα στην κοινωνία. Μέσα από το κέντρο αυτό οι εκπαιδευτικές κοινότητες της Κρήτης θα έρθουν σε επαφή με άλλες αντίστοιχες κοινότητες της Ευρώπης για αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών πάνω στο μείζον ζήτημα της συνεχούς υποστήριξης και ενθάρρυνσης των παιδικών πληθυσμών.

Ο κ. Δήμαρχος εξήρε το έργο και την προσφορά της UNICEF, ευχαρίστησε τονDr. GhassanKhalilγια το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εξέφρασε για τα παιδιά της Κρήτης και του χάρισε αναμνηστικά δώρα για την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο. Οι συναντήσεις μεταξύ Δημάρχου Ρεθύμνης και Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF θα συνεχιστούν καθώς διαπιστώθηκε από κοινού ευρύ πεδίο ανάπτυξης συνεργειών και συμπράξεων.  

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι συνεργάτιδες του ΔιπλωματικούΕκπροσώπου του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα,κ. Κλεοπάτρα Λαϊνά,, Εκτελεστική Βοηθός του Διπλωματικού Εκπροσώπου, η κ. Υπεύθυνη διαχείρισης πόρωνκ. Αναστασία Πηλιούμη, η Υπεύθυνη τμήματος παιδικής προστασίας κ. ΜαριέλλαΜιχαϊλίδου και η κ.Άννα Παντελιά από το τμήμα Επικοινωνίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ  ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης παρευρέθηκε  στην εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστημίου Κρήτης την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024  στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με κεντρικό ομιλητή τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα Dr. GhassanKhalil.

Ο κ. Δήμαρχος χαιρέτησε την πρωτοβουλία υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και UNICEF, χαρακτηρίζοντας ως εξόχως σημαντική την ίδρυση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού του παιδιού στο Ρέθυμνο.

Ο χαιρετισμός του κ. Δημάρχου έχει ως ακολούθως: 

«Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τον Διπλωματικό  Εκπρόσωπο  της Unicef στην Ελλάδα ΔρΧασάνΚαλίλ (Dr. GhassanKhalil) και τα εκλεκτά στελέχη τους διεθνούς αυτού Οργανισμού, η  οποία από την ημέρα της ίδρυσης της, το 1946,  μέχρι και σήμερα  προσφέρει πολύτιμο έργο ζωής στα παιδιά 190 χωρών.

Στη δική μας χώρα, η Unicef μέσω του μόνιμου Γραφείου της που ιδρύθηκε  προ τετραετίας το 2020, παρέχει στήριξη και άμεση συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και την προάσπιση κατοχυρωμένων  δικαιωμάτων τους στα δύο εκατομμύρια Ελληνόπουλα κάτω των 18 ετών.

Είμαστε στ’ αλήθεια ευτυχείς που  το Ρέθυμνο αξιώνεται την Ίδρυση Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού, χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν σήμερα η UNICEF με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ευχαριστούμε θερμά τους δύο καταξιωμένους θεσμούς που προσφέρουν στα παιδιά και τις οικογένειες του τόπου μας αλλά και όλου του νησιού, μια δομή  ταγμένη στην ευημερία των παιδιών , η  οποία διασφαλίζεται από την τήρηση των θεμελιωδών  αρχών  που ορίζει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού  όπως είναι η ισότητα, η επιβίωση-ανάπτυξη και προστασία τους, η ελευθερία γνώμης, η προστασία τους  από τη συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις και από τη σεξουαλική εκμετάλλευση  και άλλα.

Ως Δήμος Ρεθύμνης υποδεχόμαστε με θέρμη και διάθεση σύμπραξης , κάθε πρωτοβουλία θεσμού ή αναγνωρισμένου φορέα που έχει θετικό αντίκρισμα στην κοινωνία μας και ειδικά στα ευάλωτα μέλη της που χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας,  όπως είναι τα παιδιά. 

Η έγνοια μας και οι επίμονες προσπάθειες μας άλλωστε , αποτυπώνονται στο πλήθος ποιοτικών, κοινωνικών δομών για παιδιά που λειτουργούν στο Δήμο όπως είναι οι πρότυποι  Βρεφικοί /  Παιδικοί Σταθμοί και  τα ΚΔΑΠ,  στις υποδομές που εξασφαλίζουμε για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους, στα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού  που υλοποιούμε είτε μέσω των δημοτικών μας  υπηρεσιών είτε σε σύμπραξη με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς από το Ρέθυμνο, το νησί, τη χώρα μας αλλά και τον κόσμο.

Με αυτό το πνεύμα,    αξιολογούμε ως εξόχως  σημαντική την Ίδρυση Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Ρέθυμνο, το οποίο πέραν του έργου που θα επιτελέσει στο πλαίσιο  των αρμοδιοτήτων του, αναμφίβολα θα ενισχύσει σημαντικά τη δράση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών που απευθύνονται στα παιδιά.

Συνάμα, θα συνδράμει σ’ ένα κρίσιμο τομέα, αυτόν της έγκυρης ενημέρωσης  μας, προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος τις πραγματικές ανάγκες  των σύγχρονων παιδιών κι εφήβων και να υπερασπιστούμε με σθένος και αποτελεσματικότητα τα συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Είναι αναγκαίο, να αποσαφηνίσουμε και να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο που αποδίδουμε στα δικαιώματα του παιδιού. Το επιβάλλουν μεταξύ άλλων τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών που έρχονται στο φως καθημερινά που μας αιφνιδιάζουν, μας σοκάρουν  και μας προκαλούν αγανάκτηση και θυμό για τους θύτες.

Επιπλέον, μας φέρουν κάθε φορά, με τρόπο οδυνηρό,  ενώπιον των ευθυνών μας, με όποια ιδιότητα κι αν κατέχουμε,  ειδικά όμως με αυτή του γονιού ή του εκπαιδευτικού. Θα συμφωνήσουμε, νομίζω, αγαπητοί μου, στο σημαντικό ρόλο και την ευθύνη που αναλογεί στην Πολιτεία σε επίπεδο νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των παιδιών.  Ο ρόλος της όμως είναι κυρίως ρυθμιστικός.

Το πραγματικό ενδιαφέρον, μέριμνα και ανατροφή των παιδιών εναποτίθεται, από καταβολής κόσμου, στους δύο βασικούς πυλώνες των πρώιμων χρόνων της ζωής τους, τότε που διαμορφώνουν και συγκροτούν την προσωπικότητά τους: την οικογένεια και το σχολείο.

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής, οι μεγεθυμένες πραγματικές και κατασκευασμένες ανάγκες των σύγχρονων οικογενειών έχουν οδηγήσει σ’ ένα νέο οικογενειακό μοντέλο, ολιγομελές και με εντελώς διαφορετική καθημερινότητα που σαφώς μειωμένο από άποψη αριθμού μελών αλλά και  ποιοτικού χρόνου που μοιράζονται τα μέλη της.  Πώς να διασφαλίσουμε, λοιπόν, την υγιή βιολογική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, την προστασία τους από κακοποιήσεις που σε πλείστες περιπτώσεις προέρχονται από το οικείο περιβάλλον τους,  ή να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον τους και να τους εμφυσήσουμε πίστη σε υψηλές αξίες και στόχους, όταν τον περισσότερο χρόνο τους τον περνούν εκτός σπιτιού ή μπροστά από μια οθόνη κινητού ή υπολογιστή; 

Κάνουμε το λάθος, να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μόνον ως αυριανούς κοινωνικούς πολίτες και αγνοούμε το σήμερα τους, το παρόν τους που είναι αυτό τελικά που καθορίζει τη μελλοντική τους εξέλιξη. Τα παιδιά όμως όπως καλά γνωρίζουμε  αποτελούν το targetgroup όλων των καταναλωτικών υπηρεσιών. Σερφάρουν στο διαδίκτυο,  κάνουν αγορές, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, επικοινωνούν με το σύγχρονο τρόπο, με τον οποίο οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε εξοικειωθεί, ψυχαγωγούνται αγνοώντας τους κινδύνους.

Χωρίς την αναγκαία και με σεβασμό εποπτεία και επιστασία του οικογενειακού και σχολικού τους περιβάλλοντος, εύκολα πέφτουν θύματα νοσηρών ενήλικων μυαλών και ορέξεων.

Είμαι βέβαιος ότι στη διαχείριση της  αθέλητης άγνοιάς μας σε πολλά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών  μας και κυρίως την καταπάτησή τους, η συνδρομή της Unicef  και η σταθερή συνεργασία μας με το  Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις αρμόδιες για την  προστασία ανηλίκων εισαγγελικές  αρχές και όλους τους κοινωνικούς  θεσμούς και δομές,  θα καταφέρουμε συντονισμένα,  υπεύθυνα και αποτελεσματικά να  αναλάβουμε ενεργή και  ουσιαστική δράση στην  προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.  Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Άνθρωποι.

Τα παιδιά μας, θα μας δείξουν το δρόμο.

 Ή θα τον κατονομάσουν.

Έχουν φωνή.

Ας τα ακούσουμε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καλοκαιρινό Δημιουργικό Εργαστήρι (Camp) Στο Θέατρο Της Ημέρας

diktio diktio

Καλλιθέα: Συνελήφθη 25χρονος για ληστεία κατά συναυτουργία

diktio diktio

Ενημέρωση για το έργο «Επισκευή επικίνδυνων βλαβών οδοστρωμάτων, πεδοδρόμων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων»

diktio diktio