www.one-news.gr

Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ: Η σχέση Ελλάδας – Γερμανίας ίσως δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε όρους οικονομικών υποθέσεων

Κοινοποίηση

Την εκτίμηση ότι η σχέση Ελλάδας – Γερμανίας «ίσως δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε όρους οικονομικών υποθέσεων» διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με την ευκαιρία της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην οποία η χώρα του είναι η τιμώμενη. «Ο όγκος των επενδύσεων αυξάνεται, ο όγκος του εμπορίου είναι υψηλός και αυτός είναι ένας σταθερός παράγοντας σε έναν κόσμο, σε μια Ευρώπη, όπου βλέπουμε τις κρίσεις να έρχονται η μία μετά την άλλη σε σύντομα κύματα» επισήμανε ο κ. Χάμπεκ.

Μνημόνευσε την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στη γερμανική Κατοχή κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και «κάποιες εντάσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε «ήταν πάντα οι οικονομικές σχέσεις και οι άνθρωποι που ανέπτυσσαν επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ τους, που θεράπευαν τα τραύματα της ιστορίας». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που φέτος κλείνει 100 χρόνια, εργαζόμενο – όπως είπε – για μια πιο ειρηνική και ευημερούσα κοινωνία και στις δύο χώρες.

Πρόσθεσε πως όσοι επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες το γερμανικό περίπτερο στη ΔΕΘ, θα δουν – πέρα από μεγάλες εταιρείες, που κυριαρχούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό σκηνικό – και μια νέα γενιά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ενδέχεται μελλοντικά να εξελιχθούν σε παγκόσμιους πρωταγωνιστές. Συμπλήρωσε πως οι νέες αυτές επιχειρήσεις δημιουργούν παράλληλα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στα οικονομικά πεδία του μέλλοντος, που ουσιαστικά είναι ήδη παρόν, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι τεχνολογίες ψηφιοποίησης.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ευρώπη έχασε το πρώτο κύμα της επανάστασης της πληροφορικής, που το αξιοποίησαν οι Αμερικανοί, ίσως και η Κίνα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η δεύτερη ευκαιρία, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα, για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της επανάστασης της ΤΝ που εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γερμανία χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ισχυρό προπύργιο για αυτά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό είναι το μέλλον των επιχειρήσεων και αν αφήσουμε την ευκαιρία να περάσει, τότε δεν θα γίνουμε πιο αδύναμοι μόνο οικονομικά, αλλά και από άποψη ασφάλειας» επισήμανε.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, που έχει και την ιδιότητα του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, αναφέρθηκε ακόμα στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι είναι «ένας πραγματικός εταίρος στην ευρωπαϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια» ως προς τη μεταφορά νέων τεχνικών και τεχνολογιών του είδους στις αγορές. Οπως είπε ο κ.Χάμπεκ, που προέρχεται από το Κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία, λόγω της κλιματικής κρίσης, ο κόσμος γίνεται επικίνδυνος. Ωστόσο, διευκρίνισε, ως υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, δεν θα μιλήσει για την ανάγκη ανάληψης δράσης για το κλίμα, αλλά για την οικονομία. «Κατά την άποψή μου, ο κόσμος έχει λάβει μια απόφαση και ο ανταγωνισμός στις αγορές του μέλλοντος θα έχει να κάνει καθαρά με τις πράσινες τεχνολογίες» είπε και πρόσθεσε ότι σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα όλα στρέφονται γύρω από μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρολύτες, υδρογόνο, πράσινο υδρογόνο, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και έξυπνα δίκτυα. «Εδώ είναι που θα καταλήξουν τα κεφάλαια και η ανάπτυξη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γερμανία δεν προσπερνούν αυτή την ευκαιρία. «Σε μια δεκαετία από σήμερα, δεν θα έχουμε ελπίδα στην παγκόσμια αγορά με ορυκτά καύσιμα και κινητήρες που τα χρησιμοποιούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο εμπόριο και πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που υπάρχει ανησυχία για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης, στο τέλος είναι ξεκάθαρο πως όλοι ωφελούνται από τις ανοιχτές αγορές, η ύπαρξη των οποίων σημαίνει μεταξύ άλλων φθηνότερα αγαθά, καλύτερα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης και περισσότερες ευκαιρίες υγιούς γήρανσης. Πρόσθεσε πως σε μια εποχή που εισάγονται περιορισμοί στο εμπόριο -με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με δασμούς και κανονισμούς στις ΗΠΑ ή την Ασία- πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η τάση είναι απειλή για την παγκόσμια κοινότητα και φυσικά για τις οικονομίες. Πρόσθεσε πως, κατά την άποψή του, Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να λειτουργήσουν σαν εταίροι για ένα δίκαιο και λογικό σύστημα εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο. «Η ίδια η Ευρώπη χρειάζεται να αντιληφθεί ότι η ειρήνη των τελευταίων 70 χρόνων -με εξαίρεση τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία- δεν έπεσε από τον ουρανό. Οικοδομήθηκε πάνω στην κατανόηση ότι η ενιαία αγορά (…) το εμπόριο μεταξύ των εθνών αποτελεί ένα θεμέλιο για τη δημοκρατία, για την ελευθερία και την ειρήνη. Αν αυτό γίνει αδύναμμο, η δημοκρατία και η ειρήνη και η κατανόηση μεταξύ των λαών θα γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη».

Ο κ. Χάμπεκ, που έχει σπουδάσει φιλοσοφία και έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές με … σακίδιο, χαρακτήρισε τη χώρα μας «όνειρο», το οποίο μοιράζονται εκατομμύρια Γερμανοί.

Τη μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει το ελληνικό δημόσιο σε όρους ψηφιοποίησης υπενθύμισε κατά τη διάρκεια πάνελ συζήτησης στο δείπνο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Το ελληνικό Δημόσιο έτρεξε πολύ στοχευμένα και πολύ γρήγορα και δεν το λέμε εμείς, αλλά όλοι οι δείκτες» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό κάθε φορά που ενεργοποιείται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή. Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διακρατικές συνεργασίες και υπενθύμισε ότι στις 17 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία NIS2, ότι σύντομα έρχεται στην ελληνική Βουλή η ενσωμάτωσή της (στο εθνικό δίκαιο) και ότι πρόσφατα ιδρύθηκε η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων

Στις σημαντικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Γιώργος Παπαδημητρίου, επικαλούμενος τα ευρήματα της EY Attractiveness Survey. Oπως είπε, το 2023 η Ελλάδα προσήλκυσε 50 νέα επενδυτικά έργα, κερδίζοντας τη 19η θέση -βάσει αριθμού- μεταξύ 45 χωρών.

Πρόσθεσε πως σημειώνεται επιτάχυνση στον ρυθμό με τον οποίο προσελκύει η χώρα άμεσες ξένες επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα προσέλκυσε το 1/3 των επενδύσεων που έχουμε δει τα τελευταία 24 χρόνια. ‘Αρα, αν πάρουμε όλες τις επενδύσεις των 24 ετών, τα τελευταία τρία έχουμε το 1/3 από αυτές» σημείωσε και πρόσθεσε πως ενδιαφέρον έχουν και τα ποιοτικά στοιχεία: ένας στους δύο επενδυτές δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας ότι το 2025 επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα ή να επενδύσει σε αυτή, το 62% είπε ότι είδε την επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας να βελτιώνεται μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο και το 70% θεωρεί ότι στα επόμενα τρία χρόνια η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης κι ο διευθυντής του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του φορέα. Γεώργιος Θεοδωράκης, παρουσία μεταξύ άλλων του πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βουλευτής των Σπαρτιατών πήγε με μπράβους σε δημοτικό συμβούλιο στην Πεντέλη

diktio omada

Θεσσαλονίκη: Σκύλος δάγκωσε 36χρονη-Συνελήφθη η κηδεμόνας του

diktio diktio

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 75χρονο στην Πάρο

diktio diktio